Livet med råttorna

Livet med råttorna

Planering

UppfödningenPosted by Vintaz Tue, September 06, 2016 13:16:27
Jag är dålig med att blogga här då de mesta kommer på facebook eller nyhetsflödet här på sidan.

Jag har valt att inte para Fnyffs Isa, detta pga att jag märkt att dominansbeteende hos både henne och hennes bror. Dom är mer eskalerade hos brodern.
Jag kommer självklart inte heller ta några avkommor efter brodern.
Det kan verka hårt att besluta det redan vid så ung ålder som 6 månader men för mig är det viktigt att inte avla vidare på beteendefel. Att det visas i så ung ålder är också en riktigt stor varningsklocka för mig. Även om de skulle växa bort med åldern och bli perfekta råttor så vet jag om att signalerna fanns där och det är inget jag vill ha in bland mina linjer hur mycket dom än försöker gottgöra det längre fram.

Båda är otroligt vackra, intelligenta råttor och när man lagt ned mycket jobb på att få hem dom är det en stor sorg i sig. Men det är en chansning man tar med råttor även om stamtavlan ser bra ut, utvärderingarna är fläckfria så sker det missöden emellanåt
Här är dom alltid först och främst familjemedlem, i andra hand sällskap och sista hand avel. De kommer leva gott hemma hos mig och mysa, utforska och leva livet.

  • Comments(0)//blogg.vintaz.se/#post29

Ratalog

UppfödningenPosted by Vintaz Sat, April 25, 2015 12:16:32
Alla råttor har nu registrerats i Ratalog.se
Så har ni en råtta från mig så gå in och sök på eran råttas uppfödarnamn. Dock har den uppdelat namn så skriv enbart det ena då den inte kan med mellanslag än sålänge.
Enklast är att söka på Vintaz och sen bläddra fram eran råtta.

Där ser ni fullständig stamtavla och inom kort även information om föräldrarna som jag ännu håller på att fylla i under skrivandets stund.

Är ni osäker på eran råttas stamtavlenamn så är det bara att maila mig så får ni uppgifterna igen.

ratalog.se

  • Comments(0)//blogg.vintaz.se/#post27

Bilaxi kullen

UppfödningenPosted by Vintaz Sat, April 25, 2015 12:13:36
För en vecka sen på söndag så parades Polly med JoySurrender.
Hon har nu efter 6 dagar gått upp 76g redan och är ett riktigt matvrak.

Stamtavlan till dessa ser ni nedan.
Jag förväntar mig mink (Havanna/Mockmink), black och ev kanske augoti.


  • Comments(0)//blogg.vintaz.se/#post26

Marabou

UppfödningenPosted by Vintaz Mon, July 08, 2013 00:13:19

05/27/2013

Igår den 26 Maj löpte Marabou äntligen, hon träffade en stilig cinnamonkille som även är pappan till Rock-A-Doodley kullen, så där hoppas vi på massa mink och cinnamons dumbo. Båda har fått kullar tidigare så jag hoppas nu inte det blir en till tomburk men det tvivlar jag på. Kommer nog bli busiga men mysiga

lakrits har tjuvstartat även hon, för exakt en vecka sen så parades hon med en stilig hane, dock med okänd bakgrund men som jag känner jag vill chansa på, jag känner till hanen och ägarna har även föräldrarna till hanen. Färger där blir överraskning men svart är garanterat, ev någon mink kan dyka upp.
lakrits är min lilla gostjej och hanen är precis lika gosig så kommer bli riktigt kelsjuka krabater här

  • Comments(1)//blogg.vintaz.se/#post22

avbryt

UppfödningenPosted by Vintaz Mon, July 08, 2013 00:12:49

05/21/2013

Vladimir (Katoz Wladimir) kommer inte paras igen med Celine även om hon åter igen gick tom med hans bebisar.
Vi är dock glada över att hon gick tom igen då vi efter att hon redan var parad för andra gången med honom fick veta grova hälso och temperamentsfel hos hans linje som även tyvärr ligger väldigt nära.

Jag ska göra en grundlig utvärdering av henne och se om hon är i så pass bra kondition att vi gör ett sista försök men med en ny hane eller att hon helt enkelt får gå i pension. Just nu är hon i riktigt bra hälsa och ser och beter sig som en bebis snarare som en åring men det kan snabbt ändras vid dräktighet så det är ett noga funderande där.

Ber om ursäkt för alla som väntar. Detta är absolut inget som man önskar men jag skulle ha svårt att sälja bebisar som man visste kunde bära så mycket defekter hos sig med gott samvete även om jag självklart hade informerat er om det.

  • Comments(1)//blogg.vintaz.se/#post21

Nytt försök

UppfödningenPosted by Vintaz Mon, July 08, 2013 00:11:12

04/24/2013

Nu gör vi ett nytt försök för Celine Näbben och denna gång ska även Lakrits få träffa samma stiliga karl ifall någon av dom skulle gå tom igen så hoppas vi i alla fall att det tar sig för den andre.
Här är en beskrivning av Vladimir från hans ägare:

"Vladimir, registrerad som Wladimir, kommer från katoz W-kull. Han är en förtjusande siames sp du som är väldigt mjuk och fluffig både på insidan och utsidan.
En av mina absoluta älsklingar! Jaaa, han och Falgu och Alma och Blå och Bönan och Russin och Luna och.... några till... :)

Han vill alltid ut till mig, kommer upp en stund på axeln, småpratar och pussas.
En kelig gosråtta och trygg alfa i flocken, tar god hand om nykomlingar och visar tydligt vad som accepteras och inte, men är aldrig elak mot någon. Har en speciell sovstil och älskar yoghurt med jordgubbssmak.

Fick tyvärr inte vara med på utställningen i Landskrona i lördags då han hade med sig några fripassagerare (löss) - är nu behandlad mot dem. Domaren var vänlig och bedömde honom och hans kompis Blå utom tävlan, och de fick båda fina omdömen."

  • Comments(0)//blogg.vintaz.se/#post19

tomgång

UppfödningenPosted by Vintaz Mon, July 08, 2013 00:10:34

03/28/2013

Tyvärr så gick Näbben (Celine) tom, i hela 3 veckor så var hon skendräktig med stadig uppgång i vikt, bäddade och växande mage. Sen på BF dagen så hände inget men också allt, hon slutade gå upp, bäddade mindre och började några dagar senare att tappa vikt.

Nu bor hon med sina burkompisar och vi försöker igen med samma hane en sista gång, funkar de inte testar vi en annan hane sen ger vi upp. Men bara hålla tummarna.
Lakrits kommer troligtvis paras med samma hane samtidigt som Näbben ifall den ena går tom igen s

  • Comments(0)//blogg.vintaz.se/#post18

Flyttklara Luna

UppfödningenPosted by Vintaz Mon, July 08, 2013 00:09:35
03/01/2013

vart en städdag idag, med tre stora burar så tog det, med rasten inräknad, ca 2½ timme.
Men nu sover alla råttor trötta, mätta (de får alltid färskmat när de kommer in i nystädade buren) och nöjda och jag funderar nästan på att följa deras exempel.

Idag åker vi även iväg med lilla Luna som ska till sitt nya hem. En liten slät dumbo fawn tös som är hur nyfiken men småblyg tös för nya saker. Men de blir bättre med åldern.
Näbben ska också med i samma veva och möta en liten herre att få en kull med om allt går som

  • Comments(0)//blogg.vintaz.se/#post17
Next »